poniedziałek, 23 października 2017r.

Jak wybrać catering na konferencje i szkolenia?

Organizacja szkolenia bądź konferencji to bardzo trudne przedsięwzięcie, wymagające skoordynowania wielu zadań oraz dopracowania detali. Jednym z ważniejszych elementów takiego projektu jest odpowiedni catering, który stanowi kluczowy punkt większości konferencji i szkoleń. Aby zapewnić najwyższy poziom usług cateringowych, warto poznać podstawowe zasady, którymi należy się kierować przy wyborze usług cateringowych.

 

Przemyślany wybór firmy cateringowej

Wybierając firmę cateringową, która zajmie się obsługą konferencji lub szkolenia, nie można pochopnie podejmować decyzji. Wybór jest naprawdę duży, zwłaszcza wśród firm oferujących catering w Warszawie. Warto korzystać z dobrych i sprawdzonych firm, które podejmą się organizacji każdej konferencji bądź szkolenia, dostosowując swoją ofertę zarówno do wymagań klienta, jak również uczestników, jak np. firma Twister. Przed wyborem dobrze jest również zrobić dokładny research i sprawdzić doświadczenie każdej z firm.

 

Sposób przyrządzania potraw

Szczególną uwagę na jakość oraz świeżość składników należy zwrócić wtedy, gdy w menu znajdują się potrawy z surowego mięsa i ryb, jak również z owoców morza. Aby zachować naturalny smak dań, w umowie z firmą cateringową powinien znaleźć się zapis, że niektórzy z gości są uczuleni na glutaminian potasu oraz soję. W ten sposób będzie można uniknąć niebezpiecznych zagęstników w serwowanych potrawach. Dobrą zasadą może być osobiste przyjrzenie się pracy kucharzy oraz temu, z jakich składników przyrządzane są dania. Osoby zajmujące się cateringiem, które nie mają nic do ukrycia, nie powinny robić żadnych problemów z udzieleniem dostępu do kuchni.

Profesjonalna firma cateringowa nigdy nie powinna pozwolić sobie też na takie błędy, jak pozostawienie makaronów w podgrzewaczach, lub odstawienie ich na dłuższy czas wraz z sosem. Sprawi to, że potrawy stracą konsystencję oraz smak. Odnosi się to również do przyrządzonych sałatek, które powinny być w odpowiedni sposób podane oraz przygotowane tuż przed podaniem.

 

Rozsądne podejście do cen

Nigdy nie można sugerować się tym, że ze względu na wysoką cenę usług, zawsze dostaniemy smaczne potrawy, których jakość będzie na bardzo wysokim poziomie. Z drugiej strony, atrakcyjne ceny nie zawsze muszą oznaczać mizernych porcji oraz niewyszukanego menu. Jednak nie można też liczyć, że firma świadcząca usługi cateringowe zdoła przygotować zadowalające menu za kilka złotych na osobę.

 

Profesjonalna obsługa

Zamawiając dobry catering na poważną konferencję lub szkolenie, nie wystarczy zadbać wyłącznie o jakość serwowanych dań. Koniecznie należy zapewnić jeszcze dobrą obsługę kelnerską, oszczędności w tej kwestii nie są wskazane. Zbyt mała liczba osób nie będzie w stanie obsłużyć wszystkich gości, co z pewnością wywoła złe wrażenie.

Chcąc zapewnić sobie odpowiednią obsługę cateringową, warto czasem posłuchać, co ma do powiedzenia dana firma, a nie upierać się twardo przy swoich postanowieniach. Pomoc oraz wskazówki, które można od niej otrzymać, mogą okazać się nieocenione.

Dodaj komentarz

Powered by WordPress Realizacja Agencja Arormat & NETS